Betaal minder erfbelasting met een schenking

money

Een schenking doen aan uw kinderen of kleinkinderen terwijl u nog leeft, is fiscaal interessant. Maar regel het goed, want anders kan het vervelend uitpakken.

Veel mensen schenken tijdens hun leven al een deel van hun vermogen weg. Om kinderen, kleinkinderen of verwanten een duwtje in de rug te geven. Én om de belastingfactuur te drukken.

Toch moet u nog niet meteen naar de notaris hollen uit vrees dat de nabestaanden na uw overlijden torenhoge erfbelasting moeten betalen. De schijven van de erfbelasting zijn afhankelijk van het deel dat elke erfgenaam afzonderlijk krijgt. Bovendien wordt de belasting apart berekend voor de roerende en onroerende goederen. Daardoor valt er al een mooie erfenis te verdelen over de kinderen zonder dat ze in de hoogste tariefschijf terechtkomen. De partner of de kinderen kunnen elk 250.000 euro cash en nog eens 250.000 euro aan vastgoed krijgen, zonder meer dan 9 procent erfbelasting te betalen. Dat is nog altijd meer dan de schenkbelasting, maar soms is dat de prijs die mensen willen betalen om tot aan hun dood volledig de baas te blijven over hun eigen vermogen.

Het is zeker de moeite waard om eerst het volledige vermogen in kaart te brengen, om zo een beeld te krijgen van de eventuele erfbelasting. Zo wordt het al snel duidelijk of het opportuun is om al een deel van het vermogen weg te schenken.

en_GBEnglish (UK)